“Труять народ”: аграрії б’ють на сполох через наплив неякісної гречки в Україну

 Посіви гречки в Україні в 2019 роціможуть скоротитися вдвічі – до 40-50 тис. га з близько 100 тис. га в 2018 році. Такимчином, у порівнянні з показником 2017 року – 184 тис. га – в наступному році посівикультури скоротяться лише в 4-5 разів. Про це повідомили члени Всеукраїнської аграрноїради (ВАС).

Причиною аналітики називають інтервенцію неякісної гречаної крупи з Росії.

“В минулому році з РФ завезли в Україну гречану крупу, яка за дев’ятьма показниками не відповідає нашим “ДСТУ”. Заїхав мотлох, яким труять народ. Уже в цьому році площі під посівами гречки скоротилися майже вдвічі. І якщо не буде змін на краще, посіви гречки в Україні будуть скорочуватися все більше”, – зазначив учасник ВАС Микола Малієнко.

Він підкреслив, що Росія навмисно продає неякісну гречку на українському ринку за демпінговими цінами, які нижчі, ніж собівартість української крупи. Тому вітчизняні виробники змушені знижувати ціни у відповідь, тим самим скорочуючи свою рентабельність.

Ряд членів ВАС, які вирощують гречку, вже заявили про те, що будуть скорочувати посівні площі під цією культурою, або зовсім відмовляться від її вирощування.

“Скорочення посівів гречки, в свою чергу, негативно позначиться на вітчизняній галузі бджільництва, оскільки заміні цій культурі як медоносу не існує”, – підкреслюють в ВАС.

За даними Державної служби статистики, у 2017 році в Україну офіційно було завезено15,9 тис. тонн зерна, з яких 12,7 тис. – з РФ, а 17,3 тис. тонн – з Казахстану, який такожпоставляє в Україну гречану крупу російського виробництва. При цьому значні обсягигречаної крупи були завезено через напівлегальні схеми. А тому, за оцінками аналітиків,загальний обсяг імпорту гречаної крупи з Росії, включаючи “тіньові” поставки, становить не менше 50 тис. тонн.

Вітчизняні заводи в минулому році виробили лише 55 тис. тонн крупи. Таким чином,частка російської крупи на українському рику вже досягла близько 45-50%.

Джерело

Читайте также:  ВОЛОНТЕРИ ПРОБАЦІЇ

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *